Algemene Ledenvergadering 5 januari 2025

Tijdens de algemene Ledenvergadering op zondag 5 januari 2025 is Ine Kaaij afgetreden als bestuurslid. Zij was onze penningmeester. France Linder heeft zich hiervoor beschikbaar gesteld en is vanaf 6 januari ons nieuwe bestuurslid en penningmeester. Welkom France!! 


Klik hierboven op de titel om de tekst van het interview te lezen op de pagina van Klaar Wolff. Of hier beneden op de link naar Blik op Lisse. 


Expositie Lida van Wickeren

13 dec. – 24 jan. Stadstimmerwerf Leiden, ledenexpositie van de Leidse Mondialen 

Openingstijden  vrijdag t/m zondag van 11.00-16.00 uur 

Het thema is ‘Schoonheid van imperfectie’, met hierbij een grote aandacht voor Wabi-Sabi.

Wabi-Sabi (niet te verwarren met Wasabi) bestaat al eeuwen lang en komt uit Japan. Deze filosofie staat voor leven in het nu door de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Veel mensen in Japan zijn met Wabi-Sabi opgegroeid, It’s a way of seeing. Het gaat over dingen weglaten, de schoonheid van imperfectie, de kracht van het vergankelijke. Wabi-Sabi zie je veel terug in interieurs, kunst, design, in literatuur, asymmetrische patronen, het minimalisme, soberheid. Wabi-Sabi kent ook een grote voorliefde voor de natuur en het natuurlijk verouderen. De natuur is het ultieme nu. Wij mensen rimpelen met de jaren, dat geeft diepte, karakter en echtheid. Een koperen plaat krijgt na oxideren een prachtige turquoise kleur. Eigenlijk brengt Wabi-Sabi je weer in contact met schoonheid van het alledaagse. Dat is een mooie tegenhanger tegen de dagelijkse informatiestroom die ons elke minuut overvalt..

Dit zijn mijn Wabi-Sabi werken:


Bibliotheek Leiden, locatie Nieuwstraat toont van 5 november 2024  t/m 15 januari 2025 een expositie van ‘steenwezens’ van Jenny de Bode.   

Kinderen zien vaak gezichten. In de patronen van hun slaapkamergordijn, in de structuur van de douchetegels, in scheuren in een muur of in vetvlekken op een krant. Meestal gaat het over als ze ouder worden. Voor Jenny de Bode is het nooit gestopt. Vooral keien en stenen met ribbels en holtes spreken tot haar verbeelding. Ze graaft ze uit, wurmt ze los en neemt ze mee.

Thuis brengt ze haar steenwezens tevoorschijn en ze heeft maar heel weinig nodig om ze tot leven te laten komen. Wat stipjes oost-indische inkt, wat dunne lijntjes, een klein beetje kleur. Geen tekening op een steen, maar liefdevol accentueren wat de steen zelf te bieden heeft. En vaak zijn dat helden, schurken, elfen en oude heksen met namen uit Anglo-Saksische volksverhalen.

Ga zelf maar kijken in de vitrines in de bibliotheek. Maar pas op… wie goed kijkt zal nooit meer gedachtenloos over een grindpad lopen… En die steen waarover je bijna struikelde zou zomaar een heksensteen kunnen zijn!    


Expositie Nieuwe Oogst

In Huisartsenpraktijk Oranje Nassau is tot eind februari een fraaie expositie te zien van drie nieuwe leden van kunstenaarsvereniging BIBkunst. Subtiel klein werk afgewisseld met imposante beelden en werk van textiel.

Jenny de Bode toont haar stenen: het is voor haar een uitdaging om stenen te vinden waarin de structuur al aanwijzingen geeft hoe een ‘kop’ ervan te maken. Zij betekent de stenen zó dat er grillige, oude, lieve, soms enge koppen uit tevoorschijn komen die zo lijken weggelopen te zijn uit verhalen. We kennen Jenny ook als taalkunstenaar. Zij laat dat ook zien in een serie kleine schilderijtjes die opgebouwd zijn uit vlekken en zonder uitzondering voorzien van een passende tekst.

Van Greetje Knetsch valt op dat zij vrijwel uitsluitend gebruik maakt van gerecyclede materialen. Takken, ouwe fietsbanden, schelpen, stukjes hout, stenen. Greetje kan met een speelse inventieve aanpak van álles iets maken. Van haar zijn kleine subtiele objecten te zien die abstract lijken maar vaak verwijzen naar dier en mens. Er zijn ook grote beelden van mensfiguren waarbij opvalt dat er delen zijn uitgehold waar kleine mensfiguren in de grote zijn aangebracht. Heel lief, nu met de kerst voor de deur is een werk dat ‘ Nieuw leven’ heet: een afgietsel van een zwangere buik waarin in een soort nestje een embryo groeit. Nestjes en nesten van Greetje zijn overigens in ruime mate te zien bij deze expositie. Van resten textiel, fietsband, touw en wat er zoal nog meer haar pad kruiste.

Paul van den Aardweg is een verhalenverteller met schrijftalent maar hier toont hij dat verhalen ook te vertellen zijn met beelden. Grote houten beelden waar archaïsche vormen in zijn te ontdekken. Ze verwijzen naar andere culturen, naar rituelen, naar afgoderij maar staan los van welke religie dan ook. Bijzonder is dat de huid van de beelden vaak bomvol beschilderd is met mensfiguren die over elkaar heen buitelen in een soort eeuwige dans. In zwart-wit. Paul is een liefhebber van zwart-wit. En van herhaling. Van hem zijn ook linosnedes te zien waar een ritmisch patroon van vormen zowel rust als - gek genoeg- kleur uitstraalt. Heel soms met een heel klein beetje rood erbij zoals in een werk dat ‘ Gaza’ heet. Zo subtiel gedaan dat alleen de aandachtige kijker hierdoor getroffen kan worden.

Aandachtig kijken is sowieso een ervaring bij deze expositie: er is veel te ontdekken.

BiBkunst is blij met, en trots op deze drie nieuwe leden!

Komt dat zien: Oranjelaan 96 b in Lisse, open van ma-vr 800-1700 u. Aanbevolen kijktijd

 ’s ochtends 10.30 uur.